preskoči na sadržaj
Osnovna škola Dobriše Cesarića Zagreb
Webmail
Knjižnica


KORIŠTENJE KNJIŽNICE TIJEKOM OPASNOSTI OD ŠIRENJA BOLESTI COVID 19

U skladu s preporukama navedenim u Smjernicama za rad školskih knjižnica u uvjetima bolesti COVID-19 objavljenima 4.rujna 2020. podsjećamo sve korisnike na važnost održavanja fizičke distance od 2 metra, upotrebe zaštitne maske i dezinfekcije ruku, prostora i knjižnične građe.

Maksimalan broj osoba u prostoru knjižnice ovisi o epidemiološkim pravilima te uvjetima rada i prostora školske knjižnice. Obavezno je držanje razmaka od 2 metra i zaštitna maska. Prilikom ulaska u knjižnicu držimo se načela "jedan po jedan". Iznimka su male grupe učenika koji ne pohađaju vjeronauk za koje se prije i poslije boravka u knjižnici dezinficira prostor.

Osnovne smjernice koje primjenjujemo su:

1. Prednost tijekom epidemije imaju e-usluge (komunikacija, posudba, izložbe, radionice, učenje). Preporuča se korištenje portala eLektira i ostalih mrežnih stranica na kojima se poštuju autorska prava.

2. Razrednice ili učiteljice trebaju obavijestiti knjižničarku o knjigama koje učenici žele posuditi. Knjižničarka će pripremiti knjige i predati ih učenicima poštivajući sve preporuke HZJZ i Smjernica za rad školskih knjižnica tijekom bolesti COVID 19. Knjižničarka je obavezna koristiti zaštitnu masku tijekom komunikacije i rukovanja građom.

3. Knjige koje se vraćaju u školsku knjižnicu odlažu se u posebno označenu kutiju u knjižnici. Knjižničarka će vraćene knjige dezinficirati i vratiti na police nakon 72 sata. Tijekom dana provodi se redovita dezinfekcija svih površina koje se dodiruju i redovito prozračivanje prostora.

 

Radno vrijeme: svaki radni dan od 7.30 do 13.30.

U online katalogu možete provjeriti dostupnost knjiga, a na Facebook i Instagram stranicama pratite aktualnosti ili ostavite komentar.

U školskoj knjižnici moguće je posuditi razne sportske rekvizite (projekt Škola u pokretu, pokret u školi) kojima potičemo učenike na aktivno provođenje odmora te kretanje, igru i druženje bez mobitela. Ova usluga nije dostupna tijekom epidemije.

Projekti kojima koordinira školska knjižnica su Oaza za djecu, Tulum s(l)ova, KEKS (Erasmus+), Arts talk about us (Erasmus+), Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj , Daj šapi glas i Mala škola baštine.

 

 

   

      

eLektire

Hrvatska enciklopedija online

Rječnik hrvatskog jezika (Hrvatski jezični portal)

Hrvatski pravopis

Hrvatska školska gramatika

International Children´s Digital Library

Nacionalna strategija za poticanje čitanja

Zbirka književnih djela na hrvatskom jeziku

 

 

 

Green fingers: volontiranje s EVS volonterima

LIPDUB Dobrisa Cesaric Primary school 

Mali princ, filantropi i ja

Detektivi kulturne baštine

 

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

                           (prema Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine)
preskoči na navigaciju