preskoči na sadržaj
Osnovna škola Dobriše Cesarića Zagreb
Webmail About us
Knjižnica

      

 

 

 

Mjesec hrvatske knjige 2021

eTwinning projekt Once upon a time... : međunarodni projekt promicanja čitanja narodnih priča, pripovijedanja i likovnog izražavanja

International School Library Month 2021: aktivnosti promicanje kulturne baštine putem školskih knjižnica cijelog svijeta

Ambasador čitanja: međunarodni natječaj postera inspiriranih narodnim pričama Europe i Azije

TikTok Book: video najava knjiga s Dariom Marčacem

Best wishes for 2021. The Croatian year of Reading: izložba i međunarodna razmjena straničnika sa školom iz Atlante (USA)

Naša knjižničarka Antonija Lujanac u suradnji s knjižničarkom Mariom F.Nicolau vodi međunarodni ISLM tim za pričanje narodnih priča, izradu postera i straničnika.

 

 

 

KORIŠTENJE KNJIŽNICE TIJEKOM OPASNOSTI OD ŠIRENJA BOLESTI COVID 19

Podsjećamo sve korisnike na važnost održavanja fizičke distance, upotrebe zaštitne maske i dezinfekcije ruku, prostora i knjižnične građe.

Maksimalan broj osoba u prostoru knjižnice ovisi o epidemiološkim pravilima te uvjetima rada i prostora školske knjižnice. Obavezno je držanje razmaka i zaštitna maska. Korištenjem rekuperatora održava se najviša razina svježine zraka u knjižnici.

Prilikom ulaska u knjižnicu držimo se načela "jedan po jedan". Iznimka su male grupe učenika koje najave svoj dolazak i za koje se prije i poslije boravka u knjižnici dezinficira prostor.

Osnovne smjernice koje primjenjujemo su:

1. Prednost tijekom epidemije imaju e-usluge (komunikacija, posudba, izložbe, radionice, učenje). Preporuča se korištenje portala eLektira i ostalih mrežnih stranica na kojima se poštuju autorska prava.

2. Razrednice ili učiteljice trebaju obavijestiti knjižničarku o knjigama koje učenici žele posuditi. Knjižničarka će pripremiti knjige i predati ih učenicima poštivajući sve preporuke HZJZ i Smjernica za rad školskih knjižnica tijekom bolesti COVID 19. Knjižničarka je obavezna koristiti zaštitnu masku tijekom komunikacije i rukovanja građom.

3. Knjige koje se vraćaju u školsku knjižnicu odlažu se u posebno označenu kutiju u knjižnici. Knjižničarka će vraćene knjige dezinficirati i vratiti na police nakon 72 sata. Tijekom dana provodi se redovita dezinfekcija svih površina koje se dodiruju i redovito prozračivanje prostora putem rekuperatora.

 

Radno vrijeme: svaki radni dan od 7.30 do 13.30.

U online katalogu možete provjeriti dostupnost knjiga, a na Facebook i Instagram stranicama pratite aktualnosti ili ostavite komentar.

U školskoj knjižnici moguće je posuditi razne sportske rekvizite (projekt Škola u pokretu, pokret u školi) kojima potičemo učenike na aktivno provođenje odmora te kretanje, igru i druženje bez mobitela. Ova usluga nije dostupna tijekom epidemije.

Projekti kojima koordinira školska knjižnica su Oaza za djecu, UPCYCLING (Erasmus+),  Arts talk about us (Erasmus+), OUTSIDE (Erasmus+),  Mala škola baštine (Ministarstvo kulture). Školska knjižničarka vodi Školski volonterski klub Mali princ. Članovi mogu postati svi učenici i djelatnici škole koji žele sudjelovati u volonterskim akcijama.

 

 

     

    https://www.instagram.com/dobrisacesaricschool_library/   ​   

 

eLektire

Hrvatska enciklopedija online

Rječnik hrvatskog jezika (Hrvatski jezični portal)

Hrvatski pravopis

Hrvatska školska gramatika

International Children´s Digital Library

Nacionalna strategija za poticanje čitanja

Zbirka književnih djela na hrvatskom jeziku

 

 

    

Green fingers: volontiranje s EVS volonterima

Oaza za djecu 

LIPDUB Dobrisa Cesaric Primary school 

Mali princ, filantropi i ja

Detektivi kulturne baštine

 

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

                           (prema Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine)
preskoči na navigaciju